2014. február 4., kedd

Vakvezető kutyáknak..

.. Biztonságos kutyaháza

Szigorú követelmények:

A vakvezető kutya semmilyen körülmények között nem lehet agresszív vagy félénk, ezenkívül egyéb praktikus szempontoknak is meg kell felelnie: például jó, ha a szőrzete könnyen ápolható, és karbantartása nem okoz gondot. 

Nem lehet túl kicsi, hogy gazdájának ne kelljen minduntalan lehajolnia hozzá, de az sem jó ha túl nagy, mert ez megnehezíti a közlekedést. A legalkalmasabbak a rövid szőrű, középméretű kutyák, amelyek kényelmesen elférnek akár egy jármű ülése alatt is .

A vakvezetésre leggyakrabban alkalmazott fajták a labrador retriever és a német juhászkutya. A kutyák nyolcéves koruk körül mennek nyugdíjba; ezután vagy gazdájuk mellett maradnak, vagy ha erre nincs mód, új családot keresnek számukra.Meg kell tagadnia a parancsot!

A képzett vakvezető kutya jelzi gazdájának, ha járdaszegélyhez, lépcsőhöz vagy egyéb akadályhoz érkezik, de megkeresi számára az ülőhelye is a járművön. A kiképzés során meg kell tanulnia, hogy ne csak saját testi adottságait vegye figyelembe: például meg kell állnia az olyan magas sorompó előtt is, amely alatt ő maga kényelmesen átsétálhatna. 

Míg más munkakutyáknak minden körülmények között követniük kell a vezetőjük utasításait, addig a vakvezető kutyának egyenesen kötelessége megtagadni  a parancsot, ha olyan veszély fenyeget, amelyet a gazdája nem lát. Ilyen eset lehet például, ha az ember indulást vezényel, és nem veszi észre a hangtalanul suhanó kerékpárost vagy a járdát átszelő, frissen kiásott árkot. Számos kísérlet bizonyítja, hogy ezek a kutyák tudatában vannak annak, hogy gazdájuk nem lát.

Labrador retriever és német juhászkutya: a leggyakoribb vakvezető fajták..

..ezért az ideális kutyaház méret a 70x90 cm

A Legegészségesebb kutyaház a vakvezető kutyák kutyaháza.