2016. január 19., kedd

Miért csóválja kutyád a farkát? #kutyaház

Érzőbarométer mint Farok !
A farok a fülekhez hasonlóan, már távolról elárulja a kutya hangulatát, hierarchiában elfoglalt helyét és szándékait. Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a farok jeleit két paramétert kell figyelembe venni:
Helyzete
Ha magasan van, akkor nagy önbizalmat és magas hierarchiai státust fejez ki. Lehetővé teszi, hogy a kutya felfedje végbéltáji mirigyeit, és szagos üzenetet küldjön a fajtatársainak, mintha azt mondaná, "Érzitek, hogy itt vagyok!" Viszont, ha lent van, akkor a behódolást vagy a félelmet fejezi ki, és korlátozza a szagok kibocsájtását, mintha leplezni akarná a kutya jelenlétét.

Mozgása
Kilengésének mértéke jelzi a kutya izgalmát és együttműködési szándékát. Amikor a kutyák egymással játszanak, nagyobb ívben mozgatják a farkukat, ami az öröm és az elégedettség jele. Ezek azok az alapelvek, amelyeket alkalmazhatunk a kutya farkának természetes helyzetének értelmezésére. Néhány fajta (mint pl. a terrierek) jellemzően magasan tartja a farkát, amit lehet pökhendiségként értelmezni, sőt! agresszivitásként; míg mások (pl. whippet) farka általában a lábai között behúzva van, ami tévesen félelmet mutathat. Vannak kutyák (mint pl. a mopsz) nagyon rövid farkkal, amivel nem tud kommunikálni. Ezeknek a fjtáknak az egész hátsójukat kell mozgatni, hogy jobban ki tudják magukat fejezni.