2016. július 22., péntek

Nulla hulladék mozgalom a kutyaházgyártásban

A szemét óriási probléma. Egyre inkább kifogyunk a helyből. A szemétlerakókat nem szellőztetik, hogy a lebomlás megfelelő módon végbe mehessen, és ennek az az eredménye, hogy minden évben rengeteg metán és más üvegházhatású gáz keletkezik. Az óceánokban 2050-re több műanyag és szemét lesz, mint hal. A túlcsomagolással a bolygónkat pusztítjuk.
Belegondoltál már, mennyi csomagolással van dolgunk nap mint nap? 
A csomagolási mánia fékevesztetté vált, és a műanyag a legrosszabb. Sohasem bomlik le biológiailag, fény hatására bomlik le.
Soha nem tűnik el, csak egyre apróbb darabokra esik szét. Ez azt jelenti, hogy minden műanyag, amit valaha gyártottak, még mindig megvan. És ez nagyon sok műanyag."Lush"
 A nulla hulladék mozgalom a fogyasztók kezébe adja a döntést és az irányítást. Fogyasztóként változást követelhetünk azáltal, hogy másképpen fogyasztunk, gyártóként kihívás elé állítom magam és ígéretet teszek Neked, hogy a felhasznált anyagok és csomagolóanyagok használatát 2 éven belül magasabb szintre helyezem, teszem ezt annak ellenére, hogy már 12 éve dolgozom azon (és alkalmazom is), hogy hogyan lehetne alapanyagokat úgy újrahasznosítani, hogy a termék még nagyszerűbb legyen, és a bolygón ne hagyjon olyan lábnyomot aminek azért kell ott lennie, hogy megszülethessen egy termék.

Ma reggel olvastam, hogy a NASA (ennek a cégnek is dolgoztam még az évezredváltás körül amerikában) hivatalos közleményt adott ki, hogy 2016. júniusa volt a legmelegebb június a bolygónk életében, a további hőmérséklet emelkedés várhatóan katasztrofális lehet a bolygón élők számára, (a bolygó túléli)
A mai naptól nem szívesen vásárolok olyan anyagból készült terméket, ami vagy annak előállítása túlságosan nagy ökolábnyomot hagy a bolygón, le sem veszek a polcról olyan túlcsomagolt terméket amiben lehet, hogy a csomagoló anyag többe kerül mint maga a termék.
Kutyaházgyártóként törekszem a nulla hulladék mozgalom szempontjainak megfelelni, nosztalgikusan emlékezve arra, hogy gyerekkoromban pl. az üveg visszaváltás még széles körben elterjedt volt, működött az újrahasznosítás és talán még a műanyag szemétgyártás nem volt üzleti érdek.. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése